1. Home
  2. Uw vragen

Uw vragen

Hemofilie is een complexe aandoening. Hieronder vindt u een aantal antwoorden op de meest gestelde vragen.

Bloeden hemofiliepatiënten meer dan anderen?
Mensen met hemofilie bloeden niet meer dan andere mensen. Ze bloeden langer omdat het stollingsproces van het bloed niet correct verloopt. Bij ernstige bloedingen wordt een zogenaamde substitutiebehandeling (verwijzing naar de behandelingen) toegediend om het bloeden te stoppen.
Is hemofilie besmettelijk?
Neen, hemofilie is een erfelijke genetische aandoening die ouders kunnen doorgeven aan hun kinderen. In sommige (zeldzame) gevallen kan hemofilie ook in een familie zonder antecedenten opduiken. Dit noemen we een “spontane genetische mutatie” die verschijnt bij de geboorte van het kind.
Kan hemofilie bij iedereen voorkomen?
Neen. Hemofilie is een erfelijke genetische aandoening die ouders kunnen doorgeven aan hun kinderen. In sommige (zeldzame) gevallen kan hemofilie ook in een familie zonder antecedenten opduiken.
Kan iemand met hemofilie aan sport doen?
Ja, het is zelfs aanbevolen voor mensen met hemofilie om aan lichaamsbeweging te doen. Sport maakt de spieren en gewrichten sterker en beschermt ze tegen schokken tijdens dagelijkse activiteiten. Ruwe sporten moeten echter vermeden worden.
Kunnen kinderen met hemofilie gewoon naar school?
Ja. Het is wel verstandig om de leerkrachten in te lichten en de kinderen te leren om gevaarlijke spelletjes te vermijden. Kinderen met ernstige hemofilie worden meestal preventief behandeld