<
  1. Home
  2. Praktische fiches
  3. Sport en activiteiten

Praktische fiches

Sport en activiteiten

Download de PDF

Bewegen is gezond!

Lichaamsbeweging wordt aanbevolen aan hemofiliepatiënten. Sporten maakt het mogelijk om de spieren en de gewrichten sterker te maken en om ze te beschermen tegen de impact die ze dagelijks te verwerken krijgen. Het is een uitstekende manier om uw levenskwaliteit te verbeteren

Voor u begint

Het is een goed idee om u eerst te laten onderzoeken. Op basis van de evaluatie van de soepelheid van uw gewrichten, de stabiliteit van uw ligamenten, uw spierkracht en uw algemene gezondheidstoestand kan uw arts zich een beter idee vormen van de activiteiten die hij u kan aanraden.

Klaar?

Als u er fysiek klaar voor bent, als uw arts zijn fiat heeft gegeven en als u in staat bent om snel te reageren op de eerste symptomen van een eventuele bloeding, vlieg er dan meteen in! Er is geen enkele reden waarom sport geen deel zou mogen uitmaken van uw leven.

Aanbevolen en minder aanbevolen sporten*

*De veiligheid van deze activiteiten hangt af van elk individu, van het type hemofilie en de historiek van de behandeling. Volg de adviezen van uw arts.

Ga je gang!

Sport Belaste gewrichten Opmerkingen
Zwemmen Alle Zwemmen is heel goed voor de gezondheid. Deze sport laat heel uw lichaam werken en belast de gewrichten minimaal.
Wandelen Heupen, knieën, enkels Wandelen is ideaal om uw fysiek op te bouwen en uw lichaam voor te bereiden op andere activiteiten
Golf Schouders, ellebogen, knieën Een sport die wandelen combineert met het trainen van het bovenlichaam; licht en compleet.
Boogschieten Schouders, ellebogen, polsen, vingers Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, is boogschieten een fantastische sport om te beoefenen.
Zeilen Schouders, ellebogen, polsen Zeilen is een uitstekende training voor het bovenlichaam
Tafeltennis Schouders, ellebogen, polsen Een sport waarbij het risico op blessures miniem is

Je mag proberen

Sport Belaste gewrichten Opmerkingen
Atletiek Afhankelijk van de activiteiten Atletiek helpt om de spieren te ontwikkelen
Wielrennen Heupen, enkels, ellebogen, polsen Wielrennen kan regelmatig worden beoefend maar forceer u niet te veel. En draag altijd een helm en beschermende kleding.
Basketbal Schouders, ellebogen, polsen Dribbles, shots en passes zijn perfect voor het ontwikkelen van de behendigheid en de coördinatie. Best te vermijden: pivoteren, jumpshots en wedstrijden met een echte competitiegeest. En vergeet vooral geen knie- en polsbeschermers
Voetbal Heupen, ellebogen, polsen Ideaal is spelen voor het plezier en met vrienden. In clubverband is de sport te intensief en te gevaarlijk. Opgelet voor tackles en kopstoten die verwondingen en bloedingen kunnen veroorzaken. En vergeet niet om bescherming te dragen.
Langlaufen Schouders, ellebogen, polsen Indien rustig beoefend is langlaufen een ideale sport voor het verbeteren van uw algemene conditie, die veel minder risicovol is dan alpineskiën.
Joggen Heupen, knieën, enkels Joggen biedt een uitstekende cardiovasculaire training. Kies voor een zachte ondergrond die de gewrichten minder schade toebrengt.
Tennis, Badminton Schouders, ellebogen, polsen Deze sporten zorgen voor een versterking van het boven- en onderlichaam.

Nee*

Voetbal in clubverband Motocross
Hockey Skateboarden
Bergbeklimmen BMX
Alpineskiën Boksen
Rollerbladen Paardrijden
Worstelen Gevechtssport
Rugby Waterskiën

*Bepaalde sporten kunnen uitgeoefend worden mits de nodige voorzorgen. Gelieve dit te bespreken met je hemofiliearts.

Bereid u voor!

Het is belangrijk om in uw dagelijks leven aan uw conditie te werken, uw spieren te versterken en te stretchen. Om blessures te voorkomen, kan uw arts u tips geven over het uitvoeren van oefeningen specifiek gericht op de te versterken spieren.

Vergeet niet dat opwarmingsoefeningen en stretchoefeningen zeer belangrijk zijn om blessures te voorkomen.

Warm voor u begint uw spieren gedurende 5 à 10 minuten op. Stretch na de opwarming gedurende ten minste 5 à 10 minuten. Eerst heel uw lichaam, daarna de spiergroepen die u tijdens de activiteit zult gebruiken. Stretch uw spieren op dezelfde manier na het sporten, zij het op een trager tempo.

En vergeet niet om uw eerstehulpkit in uw sporttas te stoppen