1. Home
  2. Praktische fiches
  3. Perifere veneuze toediening

Praktische fiches

Kan mijn kind worden behandeld via perifere veneuze weg?

Download de PDF

Wat moet u weten over perifere veneuze toediening?

Als de aders van uw kind het toelaten, wordt de behandeling via perifere veneuze weg sterk aanbevolen.

Dit wil zeggen dat er een perifere ader gebruikt wordt, meestal in de arm of de hand (of een andere plaats indien nodig).

Enkele redenen waarom een perifere intraveneuze (IV) toediening wordt aangeraden:

  • Er wordt een vleugelnaald gebruikt voor de injectie en vervolgens weggegooid; na de injectie blijft er niets achter onder de huid
  • Ze biedt meer vrijheid aan kinderen die sport beoefenen, bijvoorbeeld zwemmen
  • De verzorging bij dit type behandeling duurt minder lang dan de verzorging bij een behandeling via centrale veneuze weg.
  • Er is minder risico op infectie bij dit type toegangsweg dan bij toediening via centrale veneuze weg

De nadelen

  • Bij jonge kinderen zijn de aders soms moeilijk te vinden en te gebruiken
  • Perifere veneuze toediening vergt de medewerking of de aanvaarding van uw kind
  • Ze vereist een leerproces dat soms heel snel verloopt, maar soms kan het ook enige tijd duren om de techniek goed onder de knie te krijgen.

Hoe verloopt de injectie?

De injectie via perifere intraveneuze weg gebeurt met behulp van een vleugelnaald waaraan een klein slangetje gekoppeld is.

De stollingsfactor wordt via dit slangetje in de ader van uw kind ingespoten.

Wanneer de injectie afgelopen is, wordt de vleugelnaald verwijderd en in een daartoe bestende container gegooid. Er wordt gedurende enkele minuten druk uitgeoefend op de punctieplaats om de stolling te vergemakkelijken.

Wanneer overstappen van centrale veneuze toediening op perifere veneuze toediening?

Als uw kind over een centrale veneuze toegangsweg beschikt, is het wenselijk om over te schakelen op een perifere veneuze toegangsweg zodra de aders dit toelaten.

Naarmate uw kind groeit, zullen ook zijn aders dikker worden. U kunt hem helpen bij het ontwikkelen van de aders in zijn armen en handen door hem in kleine rubberen balletjes te laten knijpen om zijn spieren te versterken.

Wanneer zijn perifere aders dik genoeg zijn, kunt u een behandeling via perifere veneuze toediening overwegen.

Wanneer u en uw kind klaar zijn om de overstap te maken, start dan met injecties via de perifere veneuze toegangsweg zonder de implanteerbare katheter al weg te laten halen. Weten dat deze nog altijd gebruikt kan worden, zal u en uw kind geruststellen tijdens deze leerfase.

Wat moet u vervolgens doen?

De toediening van de injecties zal ongetwijfeld makkelijker worden naarmate u ervaring krijgt en uw kind eraan gewend raakt. Als hij een preventieve behandeling volgt, worden de injecties al snel een routine .