1. Home
  2. Praktische fiches
  3. De factor toedienen aan uw kind

Praktische fiches

De factor toedienen aan uw kind

Download de PDF

Hoe de factor toedienen aan uw kind?

Het leren toedienen van stollingsfactor aan uw kind is een belangrijke stap in het verzorgingsproces.

Het verzorgingsteam zal u stap voor stap aanleren wat de vereiste procedures zijn om u en uw kind voor te bereiden op de toediening van injecties bij u thuis.

Wat wordt bedoeld met intraveneuze (IV) toediening?

Wanneer uw kind behoefte heeft aan factor, moet die rechtstreeks worden toegediend in zijn of haar bloed. Om de factor in de bloedbaan te brengen, wordt een steriele naald in een ader ingebracht.

Wat betekenen de cijfers en letters gedrukt op een doos stollingsfactor?

De factor wordt gemeten in internationale eenheden of IE. Dit aantal geeft aan welke hoeveelheid factor uw arts heeft beslist om toe te dienen. De dosis is gebaseerd op het gewicht. Naarmate uw kind groeit, kan de hoeveelheid factor die hij toegediend moet krijgen wijzigen. Afhankelijk van het aantal eenheden in elke doos, heeft uw kind een of meer dozen factor nodig. De vervaldatum geeft de uiterste houdbaarheidsdatum weer tot de welke het produkt in de koelkast bewaard kan worden.

Hoe de stollingsfactor bewaren?

Sommige soorten factor moeten koel bewaard worden maar alle factoren moeten op kamertemperatuur worden gebracht alvorens ze worden gemengd. Koel de factor niet na het mengen. Stollingsfactoren mogen nooit worden ingevroren.

Welk materiaal heb ik nodig?

Uw medisch team zal u helpen met het bepalen van het materiaal dat u nodig hebt om de behandeling toe te dienen aan uw kind. Het materiaal omvat naalden, spuiten, gaaskompressen, verband, handschoenen, steriele doekjes, kleefband, hechtpleisters en alcoholdoekjes.

De injecties

Hieronder vindt u enkele eenvoudige benaderingen (of aanpakken/handelswijzen) op basis van de leeftijd van uw kind die u en uw gezin zullen helpen bij de toediening van de injecties.

Van 1 tot 3 jaar Van 3 tot 6 jaar 6 jaar en ouder
Breng alles in gereedheid voor u uw kind laat komen. Breng alles in gereedheid voor u uw kind laat komen. Geef hem toestemming om te doen alsof hij de injectie zelf geeft.
Stel hem gerust. Gebruik een visuele kalender om over zijn verzorging te praten. Laat hem zijn factor mengen.
Wees begripvol als hij angstig is. Moedig zijn positief gedrag aan. Help hem om zijn behandelingsdagboek bij te houden.
Geef hem veel knuffels. Moedig hem aan om zich klaar te maken voor de behandeling. Prijs hem in het bijzijn van andere kinderen.
Geef hem veel knuffels. Feliciteer hem.  
Gebruik positieve taal. Geef concrete instructies.  
Maak van de verzorging een zo aangenaam mogelijk moment. Maak van de verzorging een zo aangenaam mogelijk moment.  
Beloon uw kind zo snel mogelijk na de injectie. Beloon hem. Moedig hem aan om zelf de factor toe te dienen wanneer hij er klaar voor is.