1. Home
 2. De behandelingen
 3. Recombinante technologie

Recombinante technologie

Recombinanten zijn concentraten van stollingsfactoren vervaardigd op basis van genetische manipulatie. Deze producten zijn niet meer afhankelijk van bloedafnames, wat de bevoorrading van de behandeling garandeert en het risico op virusoverdracht beperkt.

 1. 1.

  Alles begint bij een unieke cel van een hamster. Deze cel heeft zoals een menselijke cel de capaciteit om een gen in een eiwit te vertalen.

  Illu Step1
 2. 2.

  Het fragment menselijk DNA, dat de genetische informatie (het bouwplan) van de stollingsfactor bevat, wordt in de cel ingebracht. De cel is nu in staat om factor VIII of IX te produceren.

  Illu Step2
 3. 3.

  De cel die het gen bevat worden in het laboratorium gereproduceerd om miljoenen identieke cellen te creëren (klonen).

  Illu Step3
 4. 4.

  Deze cellen worden veilig bewaard in proefbuisjes in verscheidene 'celbanken'. Alle huidige en toekomstige cellen zijn afkomstig uit deze banken, wat de integriteit, de gelijkheid en de kwaliteit van het eindproduct garandeert.

  Illu Step4
 5. 5.

  Wanneer er behoefte is aan de productie van factor VIII of IX, wordt er een celkweek opgestart. Dankzij optimale omstandigheden zullen de cellen het gewenste eiwit in massale hoeveelheden produceren (in dit geval de stollingsfactor).

  Illu Step5
 6. 6.

  De recombinante factoren worden vervolgens geïsoleerd en gezuiverd en zo wordt het eindproduct verkregen.

  Illu Step6