1. Home
  2. Dagelijks leven
  3. Volwassenen
  4. Wat verandert er op volwassen leeftijd

Wat verandert er op volwassen leeftijd

De grote veranderingen

Op volwassen leeftijd kunnen de symptomen van uw hemofilie veranderen.

De behandeling van uw hemofilie zal dus moeten worden aangepast aan uw dagelijks leven, uw behoeften en uw plannen. Aarzel niet om er met uw arts over te praten.

Uw behandeling kan worden aangepast aan uw behoeften

Afhankelijk van de ernst van uw hemofilie en de frequentie waarmee de bloedingen optreden, kan uw arts u een 'on demand' behandeling of een preventieve behandeling (tevens profylaxe genoemd) voorschrijven.

Hebt u de indruk dat uw situatie niet optimaal is? Aarzel dan niet om er met uw arts over te praten. Bijvoorbeeld:

  • Vindt u het lastig om de profylactische behandeling te volgen?
  • Volgt u een 'on demand' behandeling maar zou u liever op veilig spelen zodat u niet hoeft te denken aan bloedingen die mogelijk kunnen optreden?
  • Treden er vaker bloedingen op?
  • Houden uw gewrichtspijnen aan na de injectie van uw factor?
  • Voelt u nieuwe pijn?

Uw behandelend arts kan u eventueel voorstellen om uw behandeling te wijzigen en deze aan te passen aan uw huidige situatie om het u zo comfortabel mogelijk te maken. Aangezien de behandelingen voortdurend evolueren, zult u beslist een behandeling vinden op maat van uw behoeften.

Fris uw kennis regelmatig op!

Denk eraan om af en toe bij uw arts of een verpleegkundige na te gaan of u nog steeds goed alle stappen kent van de reconstitutie en de ’injecties van uw behandeling. Deze handelingen dienen strikt te worden opgevolgd (vooral op het gebied van asepsis ). Daarom is het essentieel dat u uw kennis regelmatig opfrist!