1. Home
  2. Dagelijks leven
  3. Volwassenen
  4. Het beroepsleven

Het beroepsleven

Een beroep kiezen

Terwijl sommige carrières geen optie zijn voor u (in het leger, bij de politie, in de luchtvaart …), kan een preventieve behandeling , in overeenstemming met de arts, ervoor zorgen dat bepaalde jobs die vroeger buiten bereik waren nu wel toegankelijk zijn.

Het gebeurt steeds vaker dat u een job kunt uitoefenen die rekening houdt met uw situatie.

Uiteraard moet uw jobkeuze worden bekeken in het kader van uw hemofilie en de waarschijnlijke evolutie van uw ziekte. Risicosituaties dienen vermeden te worden (onaangepaste inspanningen, ritme of materiaal …) en uw werkomgeving moet van die aard zijn dat er weinig risico's op ongelukken of verwondingen zijn.

Erover praten of niet?

Bij een nieuwe job krijgt u er ook altijd een hele resem nieuwe collega's bij. Wie moet u vertellen over uw hemofilie? Moet u het aanhalen zodra u in dienst treedt? Aan u om te beslissen. Soms is het beter om uw situatie uit te leggen dan te wachten tot er iets gebeurt dat u ertoe verplicht om erover te praten. Als u beslist om over uw hemofilie te praten, neem dan de nodige tijd. De meeste mensen hebben er nog nooit over gehoord. Maak dus een beetje tijd vrij om alle vragen te beantwoorden en om eventuele ongerustheid weg te nemen.

U bent niet alleen. De Belgische patiëntenvereniging voor hemofiliepatiënten, AHVH, kan u meer informatie verstrekken over of bijstaan bij een leven met hemofilie. Aarzel niet om contact op te nemen: www.ahvh.be.