1. Home
  2. Dagelijks leven
  3. Senioren
  4. Een-nieuwe-stap

Een nieuwe stap

Wanneer zijn we senioren?

Wellicht wanneer we ons realiseren dat we alles niet meer zo goed kunnen als vroeger! Als hemofiliepatiënt zult u soms enkele aanpassingen moeten doen. Maar dat mag u niet tegenhouden om verder te doen met wat u graag doet.

Plezier en preventie

Op 60-jarige leeftijd en ouder kunt u (net zoals iedereen) getroffen worden door bepaalde ouderdomskwalen waartegen u zich zo goed mogelijk moet wapenen. Hoe? Met een gezonde levensstijl en een regelmatige medische opvolging. Denk er dus aan om:

  • Evenwichtig te eten
  • Voldoende te bewegen
  • Deel te nemen aan diverse activiteiten

Een evenwichtige levenswijze en regelmatige lichaamsbeweging houden uw conditie, gewrichtsmobiliteit en spierkracht op peil, verlagen eventuele stress en zijn goed voor uw hart- en vaatstelsel.

Een regelmatige opvolging

Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een specifieke opvolging aanbevolen. Het ouder worden gaat natuurlijk gepaard met bepaalde gezondheidsproblemen waarmee in het kader van uw hemofilie extra rekening moet worden gehouden. Er kunnen twee soorten van problemen optreden: problemen gelinkt aan uw hemofilie en uw behandeling en problemen die verband houden met uw leeftijd

> Arthropathie

Bepaalde ouderdomsgerelateerde gewrichtsaandoeningen (bijvoorbeeld artrose) kunnen optreden in combinatie met artropathie als gevolg van uw hemofilie. In dat geval moet bij het kiezen van een adequate behandeling eerst een analyse worden gemaakt van welk gedeelte van de gewrichtsproblemen precies door welke pathologie wordt veroorzaakt.

Laat u regelmatig onderzoeken door uw hemofiliespecialist en eventueel door een reumatoloog, fysiotherapeut of orthopedist.

Weet dat er in geval van problemen verschillende therapeutische opties bestaan:

  • Gepersonaliseerd revalidatieprogramma
  • Reumatologische zorg
  • Voorschrijven van orthopedisch materiaal (steunzolen, schoenen, orthesen: verwijderbaar hulpmiddel dat een deel van het lichaam verstevigt)
  • Orthopedische chirurgie indien nodig

> Hart- en vaataandoeningen

Of u nu hemofiliepatiënt bent of niet, er zijn factoren die de kans op hart- en vaataandoeningen vergroten, zoals tabak, een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol en diabetes. Daarom is het van cruciaal belang dat u er een gezonde levenswijze op nahoudt. Dankzij een nauwe samenwerking tussen de hemofiliespecialist en de cardioloog kan uw behandeling worden geoptimaliseerd.

> Evenwichtsverlies

Naarmate u ouder wordt, krijgt u soms meer last van evenwichtsproblemen en kunt u vaker vallen. Daarom is het belangrijk om een specifieke fysieke training te volgen om kleine ongevallen te vermijden en om zo als hemofiliepatiënt minder risico te lopen.

Aanvullend hierbij is het raadzaam om uw interieur aan te passen.

> Genito-urinaire problemen

Hemofilie stelt u bloot aan een risico op bloedingen die zich manifesteren via een min of meer donkerrode verkleuring van de urine (hematurie) of het sperma (hemospermie). Deze fenomenen komen redelijk frequent voor en moeten worden gemeld aan uw arts. Meestal is het niets ernstigs.

U bent niet alleen. De Belgische patiëntenvereniging voor hemofiliepatiënten, AHVH, kan u meer informatie verstrekken over of bijstaan bij een leven met hemofilie. Aarzel niet om contact op te nemen: www.ahvh.be.