1. Home
  2. Dagelijks leven
  3. ouders
  4. Zijn behandeling

Zijn behandeling

Preventieve of curatieve behandeling?

Het toedienen van een injectie met stollingsfactor op het moment dat er een bloeding optreedt, heet 'on demand' behandeling.

Het hemofiliebehandelcentrum stelt meestal een preventieve behandeling voor (ook profylaxe genoemd) aan kinderen die aan een ernstige vorm van hemofilie lijden of die last hebben van veel bloedingen.

Uw arts in het hemofiliebehandelcentrum kan u hierover het best adviseren.

Bron: European principles of haemophilia care, B.T. Colvin et al. for the Inter Disciplinary Working Group, Haemophilia 2008 : 1-14, 361-374

De profylactische behandeling thuis: een geleidelijk leerproces
Voor meer gemoedsrust zowel voor u als voor uw kind is het belangrijk om te leren hoe zijn behandeling toe te dienen. U kunt samen met uw arts beslissen over het geschikte moment om te starten met de thuisbehandeling.

Bij de eerste inspuitingen voelt u zich misschien een beetje gespannen. Maar dankzij de tips van artsen, verpleegkundigen en de ontmoetingen met andere ouders van hemofiliepatiënten zult u zich al snel meer op uw gemak voelen. Geleidelijk aan worden de injecties een automatisme. Als u echter voelt dat u oververmoeid raakt (wat kan gebeuren), aarzel dan niet om de hulp in te roepen van een verpleegkundige die de injecties gedurende een tijdje van u kan overnemen.

Beetje bij beetje, doorgaans vanaf de leeftijd van 10 jaar, kunt u uw kind aanleren om zichzelf te behandelen. U kunt hem hierbij begeleiden en hem helpen met het correct volgen van zijn behandeling.