1. Home
  2. Dagelijks leven
  3. Ouders
  4. Uw kind

Uw kind

Uw kind heeft hemofilie

Uw kind heeft hemofilie en uw uitdaging zal erin bestaan hem een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Beetje bij beetje zult u uw kind helpen opgroeien, hem in begrijpbare bewoordingen uitleggen wat zijn hemofilie inhoudt, hem steunen en begeleiden en hem helpen om op een verantwoordelijke manier met zijn hemofilie te leren omgaan.

Ook uw kind staat een aantal uitdagingen te wachten: hij moet leren stappen, praten, zelfstandig worden. Naast genieten van de kleine geneugten van zijn jeugd, zal hij ook moeten leren leven met de beperkingen die de ziekte hem opleggen.

De komst van de baby

Geleidelijk aan zult u meer en meer te weten komen over hemofilie en hoe u uw kind moet verzorgen. Aarzel niet om hulp te vragen. Artsen, praatgroepen van ouders met kinderen met hemofilie, uw familie, uw omgeving kunnen u helpen om elk van de fasen in de ontwikkeling van uw kind het hoofd te bieden en om meer vertrouwen te krijgen.

Uw kind evolueert voortdurend. Hij lacht, brabbelt, beweegt zich voort, klimt, stapt ... soms kunt u hem amper volgen! Bij elk van de stappen in zijn ontwikkeling is het dus belangrijk om goed zijn bewegingen gade te slaan en om zijn veiligheid te garanderen door vallen, stoten, verwondingen te voorkomen.

Enkele tips:

  • Het gebeurt wel vaker dat baby's van de verzorgingstafel vallen: houd daarom altijd een hand op uw baby
  • In de kinderstoel en zelfs in de kleinste kinderwagen: maak uw baby altijd vast
  • Op handen en voeten is uw baby bijzonder snel. Pas op voor trappen. Vergeet niet om veiligheidshekjes te plaatsen
  • Wanneer uw baby gaat staan, kan hij makkelijk zijn hoofd stoten tegen de hoeken van meubelen: zorg daarom voor aangepaste bescherming
  • Baby's klimmen overal op: opgepast voor stoelen, krukken of andere meubelen dicht bij een open raam of op een balkon. Houd puntige voorwerpen buiten zijn bereik. Maak meubelen vast aan de muur.
  • Nog meer dan bij andere kinderen let je best op voor valpartijen en moet je aandacht besteden aan stoten, blauwe plekken en beginnende bloedingen.
  • Hou de ontwikkeling van hematomen goed in het oog.