1. Home
  2. Dagelijks leven
  3. De omgeving
  4. Sportleraars

Sportleraars

U traint een kind met hemofilie

Hemofilie is een stollingsstoornis die kan leiden tot langdurigere en meer frequente bloedingen. In geval van een sneetje is de bloeding niet overvloediger, maar kan de bloeding langer duren. De meeste oppervlakkige wonden zijn niet ernstig en kunnen makkelijk verzorgd worden. U moet vooral bedacht zijn op inwendige bloedingen die niet altijd zichtbaar zijn met het blote oog.

Een kind dat lijdt aan hemofilie kan dus leven en zich amuseren zoals elk ander kind van zijn leeftijd. Het is hem niet verboden om te sporten. Integendeel zelfs! Sporten wordt ten zeerste aangeraden aangezien het de spieren ontwikkelt en de gewrichten vrijwaart.

Slechts een paar sporten die gevaarlijker zijn worden afgeraden.

In geval van een probleem zal uw rol erin bestaan om de ouders op de hoogte te brengen. Voor oppervlakkige wonden is de eerste hulp dezelfde als voor elk ander kind. Voor ernstigere verwondingen is het noodzakelijk om aangepaste medische hulp te bieden.

Kinderen met hemofilie moeten worden behandeld zoals elk ander kind. U moet alleen een beetje waakzamer zijn. Aarzel dus niet om uw kennis te vervolmaken en te leren hoe u bloedingen kunt identificeren en welke specifieke handelingen u dient uit te voeren voor elk type bloeding. Hoe meer u weet, hoe beter.

Voor en na de sport

Opwarmen en stretchen zijn bijzonder belangrijk voor een kind met hemofilie om blessures te voorkomen. Alvorens te beginnen, moeten de spieren dus gedurende 5 à 10 minuten worden opgewarmd. Na het opwarmen is stretchen een must. Eerst heel het lichaam, vervolgens de spiergroepen die gebruikt zullen worden tijdens de activiteit. Ook dit moet gedurende 5 à 10 minuten worden volgehouden. Na het sporten is het belangrijk om de spieren opnieuw goed te stretchen, op dezelfde manier maar op een trager tempo.