1. Home
  2. Dagelijks-leven
  3. Adolescenten
  4. Leef je leven

Leef je leven

Leef je leven!

Je bent vertrouwd met hemofilie. Je weet nu al een tijdje hoe je met je ziekte moet omgaan. Je weet ook wat je moet doen in geval van problemen en hoe je je behandeling moet organiseren.

Je behandeling, je autonomie

Injecties kunnen soms vervelend zijn, maar het is de beste manier om problemen te voorkomen. Dankzij deze injecties kan je samen met je vrienden sporten, uitgaan en uitstappen maken! Ze maken het mogelijk om je behoefte aan vrijheid te koppelen aan de voorzichtigheid waartoe je hemofilie je verplicht.

Als je een preventieve behandeling volgt …

De preventieve behandeling (of profylaxe ) heeft als doel bloedingen te voorkomen. Ze moet regelmatig worden toegediend. Met 2 of 3 injecties per week beperk je het risico op bloedingen met 2 tot 3 keer.

Le traitement prophylactique permet de réduire les saignements de 68% par rapport au traitement à la demande.

*Gruppo R, en al. Tabel gepresenteerd op het Wereldcongres van hemofilie, 21-25 mei 2006, Vancouver, Canada.
n = het aantal mensen in de steekproef

Bepaalde studies tonen het aan: bloedingen kunnen dalen van 18 keer per jaar bij een 'on demand' behandeling tot 6 keer per jaar bij een preventieve behandeling.

Bij een preventieve behandeling kan je in samenspraak met je dokter de tijdstippen en dagen van de injecties vrij bepalen. Hierdoor kan je je injecties zelfstandig beheren. Improviseer echter niet, een regelmatige behandeling is cruciaal.

Als je een 'on demand' behandeling volgt …

De 'on demand' behandeling wordt alleen toegediend in geval van een bloeding. Ze wordt voorgeschreven door je dokter en is geschikt voor jou als je levensstijl of de ernst van je hemofilie je niet verplichten tot een regelmatige behandeling. De injecties worden alleen toegediend in geval van een bloeding. Bloedingen zijn niet te voorspellen. Het is daarom belangrijk dat je je behandeling altijd bij je hebt, evenals je eerstehulpkit, iets om de stollingsfactor in te bewaren om in alle omstandigheden onmiddellijk te kunnen reageren. Je moet voorbereid zijn om jezelf te behandelen of om naar het ziekenhuis te gaan voor aangepaste verzorging indien noodzakelijk.

C'est le CTH qui t'indiquera ce que tu dois emporter dans ta trouse